GRATIS VERZENDING BIJ MINIMALE BESTEDING VAN €59,-

Ontvang nu de nieuwe Hydramemory Body Lotion 50ml bij besteding van meer dan € 99,- !

HUIDVERZORGING 101: WAT JE NIET MOET MENGEN MET RETINOL VOOR EEN VLEKKELOZE HUID

Published: November 24, 2023

Een goede huidverzorging is essentieel voor een gezonde, stralende huid, ongeacht je leeftijd. Het houdt in dat je een consistente routine aanlegt en de juiste producten gebruikt voor specifieke huidproblemen.


Eén zo'n krachtig ingrediënt dat de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen is retinol. Retinol is afgeleid van vitamine A en is een belangrijk bestanddeel van veel huidverzorgingsproducten vanwege het opmerkelijke vermogen om de algehele gezondheid en het uiterlijk van de huid te verbeteren.


Bij consequent gebruik kan retinol de celvernieuwing in de huid verhogen en dode huidcellen exfoliëren om bestaande tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes en rimpels, te behandelen.


In deze blogpost onderzoeken we manieren om het volledige potentieel van retinol te benutten door te kijken naar veelvoorkomende huidverzorgingsproducten die wel en niet gecombineerd moeten worden met retinol om een vlekkeloze huid te krijgen.

Vrouw met Hyaluronzuur serum

"Let op de reinigingsstap als je retinol gebruikt; essence serums of reinigingscrèmes kunnen glycolzuur of salicylzuur bevatten die de huid gevoelig maken."


Monica Poli, Skin Science and Technologies Manager 

bij [ comfort zone ]

Retinol beter begrijpen

Het begrijpen van retinol is cruciaal voor het benutten van de potentiële voordelen en het effectief opnemen ervan in een huidverzorgingsroutine. Het is een alom erkend en onderzocht ingrediënt dat bekend staat om het omkeren van de tekenen van veroudering door het bevorderen van een gladdere, helderdere teint, het verbeteren van de huidtextuur en het verhelderen van de huid.


Omdat de huid nadelige effecten kan ondervinden, is het belangrijk om retinol op de juiste manier te gebruiken. Zodra je het product aanbrengt, begint het de huid te exfoliëren, waarbij de buitenste laag dode huidcellen wordt verwijderd om een gladdere, gezondere huid te onthullen. Voordat je zomaar een serum of crème met retinol koopt, moet je weten welke verschillende soorten retinoïden er zijn en hoe ze jouw specifieke huidtype en doelen kunnen bevorderen.

Retinol esters

Retinolesters, zoals retinylpalmitaat, retinylacetaat en retinylpropionaat, zijn voorgeconverteerde vormen van retinol. Ze worden beschouwd als stabieler en minder irriterend dan pure retinol, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met een gevoelige huid of mensen die retinol voor het eerst gebruiken.

Retinaldehyde

Retinaldehyde is een iets krachtigere vorm van retinoïde die minder conversiestappen nodig heeft om actief te worden in de huid. Het biedt vergelijkbare voordelen als retinol, maar met mogelijk minder irritatie.

Retinoïden op recept

Retinoïden op recept, zoals tretinoïne (Retin-A) en adapaleen (Differin), zijn krachtiger dan vrij verkrijgbare retinolproducten. Ze vereisen een recept van een dermatoloog en worden vaak gebruikt om ernstige acne en andere huidaandoeningen te behandelen.

Retinol serum op handen

De do's van retinolgebruik

Als het aankomt op het verkrijgen van een vlekkeloze huid, heeft retinol zich ontpopt als een game-changer. Retinol staat bekend om zijn vermogen om rimpels te verminderen, hyperpigmentatie te vervagen en de algehele huidtextuur te verbeteren.

Het gebruik van retinol vereist echter een zorgvuldige afweging en het volgen van bepaalde richtlijnen voor optimale resultaten en het minimaliseren van mogelijke bijwerkingen.

Patchtest

Het testen van retinol met een patch is cruciaal, omdat deze stap helpt om te bepalen of je gevoelig of allergisch bent voor retinol. Om een patch-test uit te voeren, neem je een kleine druppel van het serum, plaats je het onder je oor en laat je het minstens vijf minuten zitten. Als er geen reactie optreedt na veelvuldig gebruik gedurende zeven dagen, dan kun je het product blijven gebruiken.

Start met een lage concentratie retinol

Wanneer je retinol voor het eerst in je huidverzorgingsroutine introduceert, is het aan te raden om te beginnen met een lage concentratie. Zo kan je huid geleidelijk aan het ingrediënt wennen, waardoor de kans op irritatie afneemt.

Het gebruik van retinol geleidelijk verhogen

Met retinol kom je een heel eind. Begin met een hoeveelheid ter grootte van een erwt om de dag om de mogelijke bijwerkingen te minimaliseren. Als je te snel te veel gebruikt, kan dat leiden tot een gevoelige huid, roodheid of droogheid.

Gebruik Retinol 's nachts

Retinol kan het beste 's nachts worden gebruikt, omdat het de huid gevoeliger kan maken voor zonlicht. Door retinol voor het slapengaan aan te brengen, kan het effectief werken en wordt het risico op zonnebrand of gevoeligheid geminimaliseerd.

Combineer Retinol met een Moisturizer

Retinol kan soms droogheid, irritatie of verhoogde gevoeligheid veroorzaken - vooral in de beginfase van het gebruik. Het toevoegen van een hydraterende crème aan je retinol huidverzorgingsroutine kan helpen om de hydratatie van de huid op peil te houden, de barrièrefunctie van de huid te ondersteunen en de tolerantie te verbeteren.

Geduld en consequent zijn

Het bereiken van optimale resultaten met retinol vereist geduld en consistentie. Hoewel de actieve ingrediënten in retinol meteen in je cellen beginnen te werken, kan het enkele weken of zelfs maanden duren voordat je merkbare verbeteringen in je huid ziet.

Wat niet te mengen met Retinol

Hoewel retinol krachtig is, is het een waardevolle toevoeging aan elke huidverzorgingsroutine. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en op te letten welke andere producten je gebruikt in combinatie met retinol. Sommige ingrediënten kunnen een negatieve wisselwerking hebben met retinol en irritatie of gevoeligheid veroorzaken of de werking verminderen.

Ruwe scrubs en peelings

Retinol zelf werkt als een exfoliant door de celvernieuwing te bevorderen en dode huidcellen af te voeren. Daarom kun je het beste het gebruik van agressieve fysieke exfolianten of scrubs in combinatie met retinol vermijden. Overmatige afschilfering kan de beschermende barrière van de huid wegnemen en leiden tot irritatie.

Andere actieve ingrediënten die je moet vermijden

Niet alle ingrediënten zijn bedoeld om samen te gebruiken. In sommige gevallen kan een combinatie van ingrediënten leiden tot irritatie, roodheid of een verminderde werking van een ingrediënt.

Vitamine C

Hoewel retinol en vitamine C beide aanzienlijke voordelen bieden voor de huid, kunnen ze te krachtig zijn als ze samen worden gebruikt. Het samenvoegen van de twee ingrediënten kan irritatie veroorzaken. Je kunt dit voorkomen door de toepassing van elk product zorgvuldig te spreiden - gebruik vitamine C 's ochtends en retinol 's avonds.

Benzoylperoxide

Benzoylperoxide wordt vaak gebruikt om acne te behandelen, maar het kan hard zijn voor de huid en kan overmatige droogheid en roodheid veroorzaken als het samen met retinol wordt gebruikt. Beide ingrediënten zijn goed voor de acnegevoelige huid, maar als je ze samen gebruikt, bestaat de kans dat ze elkaar opheffen.

AHA's en BHA's

AHA's en BHA's, zoals glycolzuur en salicylzuur, zijn exfoliërende ingrediënten die de gevoeligheid van de huid kunnen verhogen in combinatie met retinol. Als je alle drie de ingrediënten in je huidverzorgingsroutine wilt gebruiken, kun je ze het beste 's avonds gebruiken, op verschillende dagen en op verschillende tijdstippen.

Salicylzuur

Zowel salicylzuur als retinol zijn krachtige ingrediënten die een exfoliërende werking hebben op de huid. Salicylzuur is een veelgebruikt ingrediënt in acnebehandelingen, maar het kan de huid overbelasten in combinatie met retinol.

Mogelijke interacties en bijwerkingen

Als je retinol combineert met ingrediënten die niet met elkaar gecombineerd kunnen worden, loop je het risico op een verhoogde gevoeligheid van de huid, droogheid, roodheid of zelfs bijwerkingen. Het is belangrijk op te merken dat individuele reacties kunnen variëren en het is altijd verstandig om patchtests uit te voeren en een huidverzorgingsprofessional of dermatoloog te raadplegen voordat je nieuwe producten of combinaties in je routine introduceert.

Alternatieven en aanvullende producten

Mensen met een zeer gevoelige huid of die zwanger zijn, kunnen kiezen voor een alternatief voor retinol. De volgende alternatieven voor retinol zijn zachtaardig, maar hebben toch dezelfde positieve effecten:

Bakuchiol

Bakuchiol is een plantaardig ingrediënt dat populair is geworden als natuurlijk alternatief voor retinol. Het biedt vergelijkbare anti-aging voordelen, zoals het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, het verbeteren van de huidtextuur en het bevorderen van de collageenproductie, zonder de mogelijke bijwerkingen die geassocieerd worden met retinol.

Peptiden

Peptiden zijn aminozuurketens die de collageensynthese helpen stimuleren en de elasticiteit van de huid verbeteren. Ze kunnen een effectief alternatief zijn voor retinol, vooral voor mensen met een gevoelige huid of mensen die op zoek zijn naar mildere anti-aging oplossingen.

Niacinamide

Niacinamide, ook bekend als vitamine B3, biedt meerdere huidverzorgingsvoordelen, waaronder verminderde ontstekingen, verbeterde barrièrefunctie van de huid en gereguleerde talgproductie. De [ comfort zone ] Essential Toner gebruikt niacinamide om de huid onmiddellijk weer te laten stralen.

Aanvullende producten

Retinol is een krachtig actief ingrediënt, maar dit betekent niet dat het alleen gebruikt moet worden. Er zijn zelfs aanvullende producten die gecombineerd kunnen worden met retinol om de voordelen te optimaliseren en mogelijke negatieve effecten te verminderen.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een bevochtigingsmiddel dat vocht aantrekt en vasthoudt in de huid, wat resulteert in een verbeterde hydratatie en volheid. Het kan synergetisch werken met retinol door mogelijke droogheid of irritatie tegen te gaan. De nieuwe Hydramemory collectie van [ comfort zone ] is geformuleerd met hyaluronzuur en cactusvijgenextract om de hydratatie van de huid te stimuleren.

Anitoxidantrijke producten

https://gem-3910432.netAntioxidanten, zoals vitamine C, groene thee-extract en resveratrol, helpen de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen als gevolg van negatieve milieu-invloeden. De [ comfort zone ] Renight collectie ondersteunt het natuurlijke nachtherstel door middel van antioxidantrijke, voedende formules.

Zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème is een essentieel onderdeel van elke huidverzorgingsroutine, vooral wanneer je retinol gebruikt. Retinol kan de huid gevoeliger maken voor zonlicht, dus het is cruciaal om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

Maximaliseer de voordelen van Retinol voor een gladde en jeugdige huid

Retinol staat bekend om zijn krachtige werking om de gezondheid van de huid te bevorderen en verschillende huidproblemen aan te pakken. Als je retinol gebruikt, verbetert het de zichtbaarheid van fijne lijntjes, rimpels, ongelijkmatige teint en textuur. Over het algemeen kan consequent gebruik van retinol leiden tot een gladdere, jonger uitziende huid.


Vergeet niet om te beginnen met een lage concentratie, om de dag en alleen 's nachts. En omdat retinol zo krachtig is, moet je het niet combineren met andere krachtige ingrediënten zoals vitamine C of salicylzuur. Om verder te ontdekken hoe je je huidverzorgingsroutine het beste kunt afstemmen op je huidtype en huidproblemen, bekijk [ comfort zone's ] producten.

Skin Regimen boosters. Retinol serum, vitamine C en Hyaluronzuur


MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK...

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!